Toen Harvey kwam, toonde het alle kwetsbaarheden van Houston: de infrastructuur, de natuur en de mensen.

De Nederlander Henk Ovink, auteur van dit artikel, is deel van een cultuur die al meer dan duizend jaar te maken heeft met water. Hij noemt de Nederlandse koning, die nu een gerespecteerde wereldwijde waterleider is, als een goed voorbeeld van het Nederlandse water beheer. Foto: Michael Cialago / Associated Press

"In Houston en in vele delen van de wereld is dit niet de cultuur, en door de klimaatverandering zullen extreme weersomstandigheden extremer worden: er zullen langere perioden van droogte en meer intense regengebeurtenissen zijn, zoals Harvey liet zien," zei Ovink.

Er zijn drie dingen die Nederland doet als voorbereiding op water en stijgende zeespiegel: beschermen, plannen en voorbereiden.

Ovink heeft ervaring met herstel na een water gerelateerde natuurramp. Na de orkaan Sandy heeft hij met de stad New York gewerkt.

Hij maakt deel uit van de ‘International Water Affairs’ met Nederland en Sherpa van de Verenigde Naties en het ‘High Level Panel on Water’ van de Wereldbank.

Klik hier om zijn volledige brief aan Houston te lezen over hoe we kunnen samenwerken aan herstel.


Daniel Perez  ...

Terwijl de OTC eindigt, kijken we terug op een andere waardevolle Nederlandse aanwezigheid op 's werelds grootste offshore olie- en gasconferentie. We hadden interessante ontmoetingen met andere landen, autoriteiten in Houston en bedrijven welke een vervolg zullen krijgen. Dit jaar werden we vergezeld door plaatsvervangend ambassadeur Heleen Bakker en adviseur voor infrastructuur en waterbeheer, Bart de Jong.

Dit jaar heeft het Holland Paviljoen 1.000 vierkante meter bezet met meer dan 45 Nederlandse leveranciers in de olie- en gasverwerkende industrie.

Na de eerste beursdag hebben we genoten van de grote opkomst tijdens de Holland Network-receptie in het Museum of Fine Arts in Houston. Dit was een geweldige kans om nieuwe contacten te leggen en te genieten van de prachtige omgeving van het museum.

De volgende ochtend hebben we veel geleerd over de Mexicaanse energiesector bij een ontbijt gepresenteerd door het Ministerie van Energie Mexico (SENER) en Claudio De La Cerda, directeur-generaal van Hydrocarbons. De regering van Tamaulipas heeft verteld wat de kansen zijn in hun staat en Susan Childs, Regulatory Policy & Advocacy Manager Americas van Royal Dutch Shell vertelde over de ontwikkelingen in de Golf van Mexico. Nederlandse bedrijven luisterden naar de mogelijkheden voor buitenlandse investeringen in Mexico sinds de energiehervorming in het land.

Tijdens een ontbijt sessie dat wordt georganiseerd door de Nederlandse Foreign Investment Agency, het Netherlands Business Support Office, Houthoff, Rotterdam Partners, Port of Den Helder, The Hague Business Agency, hebben meerdere sprekers gesproken over vloeibaar aardgas (LNG) als een alternatieve energiebron en de toegang tot Europa via de haven van Rotterdam .

We hebben een lange geschiedenis met de OTC, aangezien de conferentie dit jaar 50 jaar bestaat, waarvan de Nederlanders al 40 jaar bijwonen. We zijn dus  heel blij dat we weer zo'n productieve week hadden voor alle betrokkenen en we kijken uit naar de kansen die voortkomen uit deelname aan de OTC.


Daniel Perez  ...

Koningsdag 2018 is voorbij en we willen iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt. Dit jaar was de tweede keer dat we het georganiseerd hebben en we hopen op lange traditie.

Het zien van alle lachende gezichten gekleed in prachtige felle oranje maakte ons bij de NBSO zo trots en blij als de Nederlandse vertegenwoordiging in Houston. Het was geweldig om iedereen te zien genieten van kroketten, bitterballen, saté en verse stroopwafels van de Stroopclub!

De koelte van deze lente in Houston en het prachtige buitenterras van The West End - A Public House was de perfecte setting voor deze aloude Nederlandse traditie.

Niets van dit alles zou mogelijk zijn geweest zonder onze genereuze sponsors Scandia Gear, Central Market, Houthoff en de Stroop Club. We willen nogmaals onze oprechte dankbaarheid uitspreken voor het helpen van ons, om een ​​van de beste nachten van het jaar mogelijk te maken.

En toen de nacht werd afgesloten met de vrolijke Nederlandse melodieën geleverd door DJ X, kijken we al uit naar de Koningsdag viering van volgend jaar.

Nogmaals bedankt voor he feesten met ons!

Heb je het Koningsdagfeest gemist en wil je zien wat er gebeurde bekijk  dan de foto's. Wil je jouw fotobooth-afbeelding digtaal hebben, klik dan hier.

                                                                             


Daniel Perez  ...

Het Coastal Flood Risk Reduction Program is een Amerikaans-Nederlands samenwerkingsverband voor onderzoek en onderwijs dat in 2012 is gestart en vervolgens is geformaliseerd in  2014 dankzij een grote subsidie van de National Science Foundation. De doelstellingen van het partnerschap zijn:

  • Het opzetten van een geïntegreerd onderzoeks- en onderwijsprogramma langs de kust van Texas en in Nederland.
  • Het faciliteren van uitwisselingen van studenten en docenten in beide landen.
  • Het verbeteren van het inzicht in overstromingsrisico's en risicovermindering met behulp van Nederlandse partners.
  • Het publiceren van de onderzoeksresultaten op meerdere locaties en bij verschillende belanghebbenden.
  • Het faciliteren van een netwerk van Amerikaans-Nederlandse zakelijke relaties mbt het verminderen van overstromingsrisico’s
  • Het informeren van de VS en Nederland  over het beleid rondom overstromingen.

De afgelopen vijf jaar zijn er diverse uitwisselingsprogramma’s geweest tussen studenten van TU Delft in Nederland, en Texas A&M en Rice University in Texas. Meer dan 50 studenten hebben over en weer onderzoek gedaan naar waterbouw, waterveiligheid en watermanagement. Zo zal in mei voor het derde opvolgende jaar een groep van 16 studenten uit Texas naar Nederland komen om twee weken te worden ondergedompeld in de Nederlandse wijze van omgaan met overstromingsdreiging.

Naast bezoeken aan de indrukwekkende grote waterwerken (Zandmotor, Deltawerken, Afsluitdijk, Ruimte voor de Rivier) organiseert de TU Delft in dit kader internationale multidisciplinaire design workshops. Hier maken de studenten kennis met Nederlandse water experts, beleidsmakers, gemeentelijke planners en andere lokale belanghebbenden. Op inspirerende locaties zoals de nieuwe duinen bij de Hondsbossche & Pettemer Zeewering of de molens bij Kinderdijk worden ze uitgedaagd om samen met Nederlandse studenten creatieve oplossingen te bedenken voor realistische lokale opgaven. Waterbouw, ruimtelijke planning, ecologie en sociale aspecten moeten allemaal worden meegenomen in de uiteindelijke ontwerpen.

Over en weer worden ook individuele onderzoeksprojecten uitgevoerd. De Nederlandse studenten in Texas hebben afstudeerprojecten gemaakt over onder andere stormvloedkeringen, bouwen met de natuur, risico communicatie, stedelijk planning, landschapsontwerp en multifunctionele waterkeringen om de kans op overstromingen te verkleinen.

Een overzicht van deze studies is te vinden in het boek 'Delft Delta Design - Houston Galveston Bay, Texas, USA' (gratis te downloaden op https://repository.tudelft.nl/islandora/object/uuid:f0050998-1350-4992-9f63-b3c732dd5714?collection=research ).

De Texaanse studenten in Nederland hebben onderzoek gedaan naar het overstromingsrisico in de haven van Rotterdam, de aanpak van Ruimte voor de Rivier in Nijmegen en de waterveiligheid langs de Noordzeekust. Dit ter vergelijking met de situatie in de Houston-Galveston Bay Area. Hun rapportage’s zijn te vinden in 'NSF-PIRE Coastal Flood Risk Reduction Program - Authentic Learning and Transformative Education’ (gratis te downloaden op https://repository.tudelft.nl/ ).

De groep Texaanse studenten die in mei naar Nederland vertrekt, zullen op vrijdag 23 mei van 9-13 uur hun bevindingen presenteren op de VU in Amsterdam. U kunt deze presentatie bijwonen na aanmelding bij b.l.m.kothuis@tudelft.nl .


Daniel Perez  ...

Onze ambassadeur Henne Schuwer kwam niet alleen naar Texas om de Nederlandse aanwezigheid bij SXSW te bekijken. Hij was ook naar Houston gekomen om te horen hoe Houston zich heeft hersteld van een ramp als Harvey en op hulp aan te bieden ter voorkoming van een nieuwe overstroming. 

Hij sprak ook met verschillende hoge functionarissen in Texas, waaronder gouverneur Greg Abbott en burgemeester Sylvester Turner van Houston. Het gesprek met de gouverneur ging over het versterken van de economische banden tussen Texas en Nederland. Ze bespraken onder andere over het belang van de landbouw voor zowel de economie. En hoe landbouwgrond gebruikt kan worden ter voorkoming van nieuwe overstromingen na de orkaan Harvey.

De ambassadeur sprak met meerdere mensen over het herstel na hurricane Harvey. Tijdens zijn verblijf in Houston had hij een gesprek met burgemeester Sylvester Turner en het kantoor van de ‘recovery czar’. Hij ontmoette ook Bill Merrel, Sam Brody van Texas A & M Galveston en Bob Mitchel (Bay Area Houston Economic Partnership) om te praten over de bescherming  van de kust. Hij ontmoette ook Bob Harvey, president van het Greater Houston Partnership om te horen hoe het bedrijfsleven met Harvey omgaat.


Daniel Perez  ...

We hebben wederom genoten van alles wat South by Southwest te bieden heeft. Nederland is onlangs onderscheiden door Business Insider als  derde beste land voor startups. We waren dan ook heel blij om in zo’n inspirerende omgeving nieuwe ideeën op te doen. Dit jaar hadden we een sterkere focus op muziek en creatieve programma's, wat een welkome aanvulling was op onze focus op bedrijven en startups. Daarnaast waren we vereerd dat Prins Constantijn Van Oranje namens StartupDelta aanwezig was.  Iedereen voelde zich welkom op het festival en ieders tijd in Austin was goed besteed en productief.

Bekijk de terugblik als inspiratie voor volgend jaar

<div class="embeddedContent" data-align="center" data-oembed="https://vimeo.com/261367062" data-resizetype="noresize" style="text-align: center;">

 


Daniel Perez  ...

Onze partners, Peter Post en Mieke Flierhuis, van de Task Force Health Care zijn begin maart naar Texas gekomen, om samen met het NBSO, tijdens een fact finding missie alles te leren over de ins en outs van de life science and health sector in Texas. We hebben verschillende leiders uit alle facetten van de industrie ontmoet, waaronder de Texas Health and Human Services Commission en belangrijke ziekenhuizen zoals MD Anderson, Memorial Hermann en Houston Methodist. Het verzamelen van informatie is het begin van een lange termijn aanpak waarin we hopen op sterke partnerschappen en zakelijke relaties tussen Nederlandse en Texaanse organisaties.

Onze volgende stap is om in juni een seminar in Nederland te organiseren. We zullen bedrijven, kennisinstellingen en onderwijsinstellingen informeren en inspireren over onze bevindingen in Texas.

In september zullen we interessante stakeholders uit Texas uitnodigen voor de World of Healthcare conferentie in Rotterdam, waar veel internationale delegaties en belanghebbenden bij elkaar komen om contact te leggen, kennis te delen en geïnspireerd te worden door keynote sprekers; je kunt hier meer lezen over de top van vorig jaar.

In het voorjaar van 2019 organiseren we een handelsmissie naar Texas met als doel om samenwerkingen tussen Nederland en Texas te bewerkstellingen op het gebied van LSH.


Daniel Perez  ...